Hafík
AIHAIO
Visegrad funds
PADA - personality assessment for domestic animals

12. dětský canisterapeutický tábor 2023

Stejně jako v uplynulých letech, tak i letos se první srpnový týden konal 12. ročník dětského canisterapeutického tábora. Účast byla hojná, co jiného také říci o přítomnosti 20 dětí (deset dětí z intaktní společnosti, deset dětí se speciálními potřebami), 18 vedoucích a psovodů, 2 kuchařů a 15 psů.
Příjezd všech účastníků proběhl hladce, a tak nám nic nebránilo v tom, abychom se společně všichni seznámili. To samozřejmě platilo i o našich čtyřnohých kamarádech, kteří s námi podnikali všechna dobrodružství. Kimi, Dorotka, Abby, Pigi, Bubák…má rád mazlení, piškoty, rád aportuje, miluje vyhřívání na sluníčku…informací bylo tolik, že z toho šla hlava kolem a všem přišlo, že jsme z toho trochu „mimo“. 
Nebyli jsme v tom ale sami, protože se najednou mezi námi objevili MIMONI. Opravdoví, žlutí - Kevin, Stuart a Bob hlásající Bello! Banana! Mnohým z nás spadla čelist údivem, protože tuto návštěvu nikdo nečekal. A to jsme se ještě ani nestihli seznámit se Scarlett Odkráglovou, která se objevila vzápětí. Společně s Mimoni sdělila dětem svůj ďábelský plán -  ukrást královskou korunu! Právem mezi dětmi nastalo zděšení, něčemu takovému přeci jen nemohou přihlížet. Náš plán byl jasný, Žlutý banáni, Rubíni a Zelení démoni se jen tak nedají! Korunu zachráníme a Scarlett přelstíme! 
Společně jsme se tedy vydali na výstavu korunovačních klenotů, kde jsme prozkoumali terén a připravili si vlastní plán na krádež koruny. Bylo jasné, že korunu musíme před Mimoni a Scarlett důkladně ukrýt. Každý tým si vytvořil v různých místech tábora svou vlastní pevnost, jež se stala dokonalým úkrytem pro tak vzácné šperky. Bylo nám jasné, že to Scarlett pořádně namíchne a bude se chtít pomstít. Začali jsme s tvrdým ninja výcvikem, abychom se zvládli ubránit. 
Přípravným krokem byla dlouhá procházka, která nás zavedla do Petříkova. Tam proběhl výcvik, který procvičil naši obratnost, rychlost, mrštnost a v neposlední řadě i týmovou soudržnost. V bojovém zápalu nás nemohl zaskočit ani vydatný déšť, který nás pronásledoval v průběhu celého dne. 
Hned následující den jsme byli svědky tajné schůzky Mimoňů, kde jsme se dozvěděli, že nemají dostatek zbraní na loupež a že si budou muset další zbraně pořídit. Naše odhodlání pomoci sílilo, a tak jsme se rozhodli, že budeme rychlejší a obchod se zbraněmi zkrátka vykoupíme sami. Abychom získali dostatek peněz, plnili jsme zadané úkoly o sto šest. Trénování paměti, převádění pantomimy, přenášení vody přes tábořiště a ostatní záludné aktivity nám však vynesly dostatek peněz, abychom si mohli opatřit dostatek uspávacího plynu, granátů, pilníků, střelného prachu a časovaných bomb. Mohli jsme být hrdí. Na Mimoně a Scarlett nezbylo nic! 
Dostali jsme ďábelský nápad. Když chce Scarlett korunu, proč jí ji nedopřát? Koruna jako koruna :-) …zadělali jsme těsto, váleli, vykrajovali, pekli a zdobili a najednou jsme měli korun aspoň třicet. A všechny krásné, voňavé, perníkové. Zdobené drahokamy, ornamenty a tak originální, až z toho zrak přecházel. Museli jsme se držet opravdu zpátky, abychom tuto krásnou lahůdku sami nesnědli (tento úkol byl asi nejtěžší ze všech, co jsme v průběhu tábora museli plnit :-)).  
Scarlett se bohužel touto nádherou omráčit nenechala. Lstivě si na nás pozvala ještě Grua, padoucha všech padouchů! Sled událostí byl tak rychlý, že nám šla hlava kolem. Jak se ale říká, konec dobrý, všechno dobré. 
Grua jsme porazili, Scarlett odešla s prázdnou a Mimoni? S těmi jsme si nakonec stihli i pořádně zatancovat a zakřičet Banana!!.
Během našich mimoňských dobrodružství jsme stihli ještě mnoho dalších věcí. Vyráběli jsme přívěsky z paracordu, namalovali jsme parádní táborová trika a samozřejmě jsme si užívali přítomnost všech psích kamarádů. Za společně strávený týden jsme měli možnost se o psech dozvědět spoustu informací. Už víme, jak se chovat, aby byl kontakt se psem pro všechny bezpečný a příjemný. Také moc dobře víme, že stejně jako my, musí odpočívat i naši čtyřnozí kámoši, potom si totiž společné aktivity užijeme mnohem víc! Každý z nás si vyhlídl svého oblíbence, kterého před spaním vyhlížel, aby si mohl nechat dát olíznutí na dobrou noc. 

Externí program byl i letos pestrý, a to například díky Ing. Janu Novému z Českého nadačního fondu pro Vydru. Při jeho besedě jsme měli možnost dozvědět se mnoho informací ze života zvířat a zblízka si prohlédnout puštíka Pušťu, netopýra či užovku. Jaké jsou přístroje v sanitním voze a k čemu vlastně slouží, nám ukázal Přemysl Pumpr. Ukázka a praktická zkouška první pomoci byla přínosná nejen pro dětské účastníky, ale rozhodně i pro ty dospělé.

Rádi bychom touto cestou poděkovali našim věrným sponzorům, díky nimž máme možnost tábor každoročně realizovat. Naše velké díky patří Nadaci ČEZ – Podpora regionů; firmě KOstax s.r.o.; Lázním Aurora Třeboň; firmě Zvěřina Berbera – Ing. Aleš Rosol; Ivo Pokornému a Karlu Vlčkovi – Centrum digitálního tisku a rodinné Farmě U Rudolfa, Janě Chmelové - papírnictví.

Největší dík ale patří všem přítomným vedoucím, psovodům a kuchařům, bez nichž by se letní tábor nemohl uskutečnit. Je obrovský dar najít tolik srdečných a obětavých lidí, kteří si tento jedinečný týden v roce naplno užijí. Jim a všem ostatním bychom rádi řekli - Tulaliloo ti amo!

Srdečně všem děkujeme a nebojte, Banana jsme si na svačinu také dali :-)

Vaši Hafíci


 

Přečteno: 627x
Vydáno: 21.8.2023



Zpět

Další články v kategorii

Toulky s Hafíkem 2024
Dny dobrovolnictví
Toulky s Hafíkem
Centrum zooterapie
Informační schůzka

Platební brána ComGate