Hafík
AIHAIO
Visegrad funds
PADA - personality assessment for domestic animals

9. dětský canisterapeutický tábor 2020

V termínu od 2. – 9. srpna 2020 se na základně Buková konal již 9. ročník canisterapeutického tábora, který je pořádán Výcvikovým canisterapeutickým sdružením Hafík, z.s.. Pobytové akce se zúčastnilo 20 dětí (deset dětí z intaktní společnosti, deset dětí se speciálními potřebami), 18 vedoucích a psovodů, 2 kuchaři (postupem času se tyto dvě osoby ukazují jako jeden z nejdůležitějších článků naší výpravy ☺), 15 psů a miniponík Tacco.

Letošní ročník byl pro nás, realizátory tábora, velmi náročný, jelikož jsme díky nepříznivé epidemiologické situaci, až do poslední chvíle nevěděli, zda vůbec bude možné tábor uskutečnit. Nevzdali jsme se, a díky dodržování přísných hygienických a epidemiologických podmínek, jsme měli možnost prožít pohodový a pro všechny opět nezapomenutelný týden.

Kdo z nás čas od času nebyl bordelář a neuklízel po sobě tak, jak by měl? Přesně takový problém měl náš hlavní hrdina čaroděj Bordelín. Kam se jen podíval, vše bylo vzhůru nohama, kam co položil, to byste na stejném místě našli i za dalších 100 let. Není divu, že jeho chaloupka stála střechou vzhůru a díky jeho přítomnosti byl celý les na nohách. Kromě Bordelína jsme se během týdne potkávali také s veverkou Drzečkou, sovou Mudrlicí, skřítkem Kulíškem a čarodějem Puchonosodorem, pro něhož byly naschvály, podrazy a zlá kouzla na denním pořádku. Bordelín měl veliké štěstí, protože díky podpoře našich zdatných táborníků se z něj stal nejen pořádkumilovný, ale hlavně dobrosrdečný a citlivý kouzelník. 

V průběhu tábora měli všichni účastníci možnost vyzkoušet si pestrou škálu aktivit. U dětí měla velký úspěch dřevorubecká olympiáda – uříznout přesně deset centimetrů dlouhý špalík, zatlouct co nejrychleji hřebík do dubového špalku, či hodit pořádným polenem co nejdále, byla pro mnohé velká výzva, která se prostě jen tak neodmítá! Též rozluštění tajné šifry, díky níž mohla sova Mudrlína vyřknout důležité kouzlo a napravit tak zmatky způsobené řáděním čaroděje Puchonosodora, bylo pro přítomné děti velké dobrodružství. Trénování paměti, spolupráce všech dětí v oddíle a rychle běžící nožky byly v tomto případě klíčovým předpokladem pro úspěšné rozluštění úkolu. Upéct kouzelné muffiny nebyl pro nás žádný těžký oříšek, a i sova Mudrlice, již byly tyto určeny, nemohla z dětských výtvorů spustit oči. Kdo kdy viděl zelený, červený, míchaný či duhový muffin? Jeden zdobený třpytivými kamínky, druhý čokoládou, třetí barevnými konfetami, každý krásný a zcela originální. Rukodělné činnosti byly zastoupeny výrobou tradičních táborových triček a lžiček z fimo hmoty. Důležitou součástí celotáborového programu byly různé druhy aktivit s pejsky, a také miniponíkem Taccem. Psi byli přítomni veškerým táborovým aktivitám a stali se z nich pro všechny účastníky tábora nefalšovaní parťáci do nepohody. 

Externí program musel být z důvodu proti covidových opatření velmi omezený. Proto jsme byli moc rádi, když jsme mohli dětem zpestřit program alespoň návštěvou pana Ing. Jana Nového z Českého nadačního fondu pro Vydru. Díky jeho besedě jsme měli možnost dozvědět se mnoho informací ze života divokých zvířat. Pomazlení s užovkou, ježkem, netopýrem či poštolkou bylo pro děti (a nejen pro ně ☺) opravdovým zážitkem s velkým Ž. I v letošním roce si na náš tábor našel čas pan Ing. Jan Veselý, který nám povyprávěl, ale hlavně předvedl, co obnáší rodeové disciplíny a všem (opravdu všem, a některým i dvakrát) dopřál pohled na svět z pořádné koňské výšky. Z trochu menší výšky, ale neméně lákavé, děti potěšil Tacco, který s námi strávil skoro celý týden. Děti měly možnost s ním soutěžit, starat se o něj, poznávat taje koňské řeči a svézt se ve speciálně upraveném vozíku Benecykl. 

Rádi bychom touto cestou poděkovali našim věrným sponzorům, díky nimž máme možnost tábor každoročně realizovat. Naše velké díky patří Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy; firmě Agro-la; Lázním Aurora; firmě Zvěřina Berbera; Sdružení dobrovolných hasičů Kolence – panu Miroslavovi Peřanovi; firmě Mini Mlékárna Mláka; panu Ivo Pokornému a panu Karlovi Vlčkovi – Centrum digitálního tisku; panu Miloslavovi Ouředníkovi a paní Veronice Cipínové, paní Janě Chmelové – Papírnictví; a panu Ing. Janu Veselému.

Upřímně všem moc děkujeme a budeme se těšit na příští ročník

Vaši Hafíci

Autor: Zuzana Zajícová
Přečteno: 1050x
Vydáno: 29.11.2020



Zpět

Další články v kategorii

Toulky s Hafíkem 2024
Dny dobrovolnictví
Toulky s Hafíkem
Centrum zooterapie
Informační schůzka

Platební brána ComGate