Hafík
AIHAIO
Visegrad funds
PADA - personality assessment for domestic animals

Osobnost psů a její posouzení

Níže najdete námi přeložený článek o osobnosti psů a jejím posuzování, jehož autorem je ICofA (International Community of Anthrozoology). Jedná se o amatérský překlad, který byl proveden se svolením autora článku. Originální znění najdete zde.

Osobnost psů a její posouzení
Psi, stejně jako my, se rodí s geny, které poskytují základ pro jejich interakci s okolním světem. Jak reagují na hlasité zvuky, jak reagují, když se cítí ohroženi, jak jsou hraví, jak jsou společenští, jak spolupracují a další. Stejně jako u lidí hrají roli při utváření osobnosti psa geny a prostředí, ve kterém vyrůstá.

Psí osobnost
Je velmi obtížné změnit osobnost psů, zvláště poté, co dospějí. U mladých psů ovlivňuje vývoj jejich osobnosti prostředí, ve kterém vyrůstají. Tím, že štěněti poskytneme pozitivní zkušenosti v každodenním životě, můžeme emoce „navést“ pozitivnějším směrem, ale geny, se kterými se pes narodí, nelze změnit. Geny také tvoří základ pro mnoho vlastností specifických pro plemeno, kdy například pes může být geneticky predisponován k tomu, aby hlídal dům, zatímco jiný pes přenechá práci poplašnému systému. Někteří psi jsou vhodní pro agility, někteří pro stopování, někteří pro lov, někteří pro pasení a někteří pro různé formy služebních prací.

Je běžné provádět testování osobnosti uchazečů o zaměstnání jako součást náborového procesu, abychom našli ty, kteří se nejlépe hodí pro konkrétní úkoly. Mnozí mohou být překvapeni svými vlastními výsledky v těchto testech osobnosti. Osobnostní test je objektivní hodnocení, kdy emoce a to, jak člověk vypadá, neovlivňují hodnocení. Objektivně definovat osobnosti lidí, kterými se obklopujeme, může být náročné. Náš dojem bude ovlivněn tím, jak dobře je známe, zda se nám líbí, vzhled a další. To platí i při posuzování osobnosti psů; pro nás jako majitele psů je náročné být zcela objektivní.

Proto jsme vyvinuli PADA, který nám pomáhá zmapovat osobnost psa. Mapování osobnosti psa nám umožňuje určit, zda je pes vhodný pro práci ve spolupráci s člověkem nebo zda by se lépe hodil pro jiné úkoly. Psi, kteří mají pracovat s lidmi, by měli být sebevědomí a společenští. Poté, co pes dokončí PADA, můžeme také posoudit, se kterou uživatelskou skupinou je vhodné, aby pracoval a v jakém nastavení se mu může dařit. Navíc dostanete tipy, jak rozvíjet a zlepšovat vztah se svým psem.

Všichni tito tři psi prošli hodnocením osobnosti PADA:
Bella – fena plemene Basenji:

Bella vykazuje mnoho typických rysů plemene Basenji. Je velmi nezávislá, ne příliš společenská k cizím lidem, velmi zvídavá, má silnou motivaci k lovu, je hravá, rychle se zbavuje nepříjemného stresu, miluje učení se triků a různá cvičení. Je však netrpělivá a může se snadno začít nudit, pokud se cvičení a tréninky často opakují. Bella je vhodná pro práci terapeutického psa, ale musela dvakrát projít hodnocením vhodnosti. V úvodním hodnocení neuspěla a projevila zjevnou averzi ke specifické manipulaci. Majitelka Silje England ji musela důkladně trénovat, aby se naučila manipulaci v pohodě zvládat. Bella potřebuje čas, aby se seznámila s cizími osobami, a nejlépe se hodí pro práci jeden na jednoho. Miluje aktivity s trochou rychlosti, ale nejlépe se jí daří v klidných situacích. Má ráda blízkost lidí, které zná. Majitelka také musí být ohleduplnější a více zvažovat, zda se Bella během aktivit cítí v pohodě. Bella vyžaduje více času na adaptaci než mnoho jiných více společenských psů.

Elja – fena zlatého retrievra
Elja je poněkud opatrná. Má silnou sociální motivaci, ale cítí se nejistá v sociálních interakcích. Elja může být snadno nepochopena; i přes její horlivou touhu pozdravit všechny a všechno, shledává lidské interakce trochu zastrašující. Je důležité Elju pozorně číst, když zdraví neznámé lidi. Mnoho psů, kteří při pozdravu sklopí uši dozadu, vrtí ocasem nízko a zvedají koutky tlamy, je v takových situacích nejistých. Pro Elju byl poněkud náročný i zbytek posuzování. Elja je pes, který není vhodný pro spolupráci s lidmi. Elja není bez práce, i když v tomto oboru (AAI) pracovat nemůže. Je to poslušná a přátelská fena, která miluje výcvik. Elja zná mnoho potřebných cviků a zábavných triků užitečných pro asistenční služby a často doprovází svou handlerku Line Sandstedt (instruktorka) jako předváděcí pes. Navíc je to lovecký pes, soutěžní pes a velmi milovaný člen rodiny.

Apollo - Německý ovčák
Apollo má mnoho plemenně specifických vlastností německých ovčáků. Jak Apollovi rodiče, tak jeho sourozenci vyhráli několik národních i mezinárodních šampionátů v aktivitách pracovních psů, kde je kladen velký důraz na odvahu a trénovatelnost. Zde vidíme, že Apollo je geneticky předurčen k tomu, aby dobře fungoval jako služební pes i jako rodinný mazlíček. Je společenský a odvážný, rád si hraje, miluje všechny druhy vysoce energetických aktivit a nikdy ho neunaví trénink. Apollo úspěšně dokončil test bez větších problémů; dobře se s ním manipuluje a ochotně přijímá výzvy. Kromě toho, že je Apollo vhodným psem pro práci v tomto oboru (AAI), je dokonalým rodinným psem, kterého si váží všichni, mladí i staří. Nyní zbývá trocha tréninku, než bude připraven podstoupit praktickou zkoušku jako terapeutický a školní pes po boku své handlerky Christine Olsen.

Posouzení vhodnosti psů by měli provádět kvalifikovaní odborníci. Posouzení osobnosti psa vyžaduje správné vzdělání a znalosti. Etologové mají magisterský titul v chování zvířat a jsou tak kvalifikovanými osobami. Ostatní certifikované osoby musí mít příslušné vzdělání a musí být certifikovány etology nebo zvířecími behavioristy se příslušným vzděláním.

Přečtěte si více o posuzování osobnosti psů s využitím PADA testu zde.

Přečteno: 478x
Vydáno: 7.2.2024

Zpět

Další články v kategorii

Toulky s Hafíkem 2024
Dny dobrovolnictví
Toulky s Hafíkem
Centrum zooterapie
Informační schůzka

Platební brána ComGate