Hafík
AIHAIO
Visegrad funds
PADA - personality assessment for domestic animals

Projekty 2019 podpořené Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy

I v roce 2019 bylo Výcvikové canisterapeutické sdružení Hafík, z.s. podpořeno Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Projekt byl nazván Haf bez obav - aktivity za přítomnosti psa a miniponíka a byl zaměřen na smysluplné trávení  volného času děti a mládeže z Dětského domova v Písku a realizaci 8. dětského canisterapeutického tábora 2019.

V Dětském domově v Písku probíhá celoročně canisterapie s fenkou Bellou a zooterapie za asistence miniponíka Tacca. V rámci projektu probíhá kromě těchto pravidelných zooterapií také ježdění na koních a to v Jezdeckém Klubu Artex Nemějice a ve stájích TJ Sokol Semice. V rámci návštěv v dětském domově mají děti možnost her, výcviku a agility prvků s fenkou Bellou a nácviku péče o koně, vodění, jízdy ve vozíčku a práce s koněm z ruky s miniponíkem Taccem. Nedílnou součástí zooterapeutických návštěv jsou  také např. výtvarné aktivity, pohybové aktivity, práce s literaturou a získávání odborných znalostí, puzzle, mazlení, apod. V rámci jezdeckých lekcí zužitkují děti své znalosti z péče o koně a navíc se účastní výuky jízdy na koni nejprve s  vodičem a později i samostatně. Jezdecky pokročilé děti mají možnost i vyjížďky do přírody. Foto z projektu najdete zde.

8.  dětský canisterapeutický tábor

V termínu od 3.- 10. srpna 2019 se na základně Buková konal již 8. ročník dětského canisterapeutického tábora, který každoročně pořádá Výcvikové canisterapeutické sdružení Hafík, z.s.. Pobytové akce se zúčastnilo 20 dětí (deset dětí z intaktní společnosti, deset dětí se speciálními potřebami), 16 vedoucích a psovodů, 2 zcela nenahraditelní kuchaři, 16 psů a miniponík Tacco. Ústředními postavami letošní celotáborové hry byli lesní skřítci Hubert a Nenechálek. Tito dva nezbedové se do všeho vrhali po hlavě a tak není divu, že se v průběhu celého týdne dostávali do nebezpečných situací, ze kterých by si sami, bez pomoci kamarádů, nedokázali poradit. Babka Hubáčková, skřítek Strombula či nepředvídatelný Zákeřník ukázali všem, že je lepší pomáhat, starat se, podporovat, učit se a přátelit se, než se na sebe mračit, podvádět a dělat naschvály.

Jednotlivé etapy zprostředkovaly účastníkům tábora pestrou škálu aktivit. Děti se naučily poznávat listnaté a jehličnaté stromy a nabyté znalosti následně uplatnily při hře scrabble zaměřené pouze na oblast stromů, keřů a jejich plodů. Že je těžké rozeznat základní druhy hub, které rostou v lese? Účastníci letního tábora se prostřednictvím paměťové hry naučili, jak vypadá např. hřib smrkový, suchohřib žlutomasý či muchomůrka zelená. O tom, že každé dřevo zní malinko jinak, se děti přesvědčily, když vyráběly zvonkohru z lesních materiálů, které se nacházely v blízkých lesích okolo táborové základny. A to, že nejen pekař peče housky, vědí všichni účastníci tábora, jelikož měli možnost vlastnoručně zadělat kynuté těsto a následně pak vyrobit zcela originální housky, po kterých se opravdu jen zaprášilo. Rukodělné aktivity byly zastoupeny výrobou tradičních táborových triček, a letos nově i výrobou ručně malovaných plátěných tašek.  Neopomenutelnou součástí programu byly různé druhy aktivit s pejsky, a také miniponíkem Taccem. Psi byli přítomni veškerým táborovým aktivitám a stali se z nich pro všechny účastníky tábora kamarádi nejen do poho.., ale hlavně do nepohody.

Externí program byl v letošním roce velmi pestrý. Přednáška pana Ing. Jana Nového z Českého nadačního fondu pro Vydru sklidila u dětí, ale i dospělých, velký úspěch. Kdo by se nechtěl dozvědět spoustu zajímavých informací o dravcích, hadech či ježcích, natož aby si je ještě mohl pohladit. Zahrát si pořádný zápas amerického fotbalu nebyl žádný problém, protože naši oblíbení hráči z Budweis Hellboys se nebojí žádné výzvy a jdou do všeho po hlavě a bez ostychu. Zajímavé informace o rodeu, jeho pravidlech a nárocích kladených na závodního koně jsme se dozvěděli od pana Ing. Jana Veselého. Tento dětem umožnil i zažít, jaký je pohled na svět z koňského hřbetu. Obdobný zážitek, ale z trochu jiné výšky, měly děti díky miniponíkovi Taccovi, který všechny svezl ve vozíku Benecykl. Do tajů dogdancingu nás zasvětila paní Jana Rothschedlová, která nám předvedla velmi poutavé vystoupení se svými psími miláčky. Foto z tábora najdete zde.

Rádi bychom touto cestou poděkovali našim věrným sponzorům, bez kterých by realizace 8. canisterapeutického tábora nebyla možná. Naše díky patří Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy; firmě Agro-la; Lázním Aurora; firmě Zvěřina Berbera; Sdružení dobrovolných hasičů Kolence – panu Miroslavovi Peřanovi; firmě Mini Mlékárna Mláka; firmě Bramko Semice; JUDr. Zdeňku Drtinovi, Ph.D; panu Ivu Pokornému a panu Karlovi Vlčkovi – Centrum digitálního tisku; panu Miloslavovi Ouředníkovi a paní Veronice Cipínové; paní Mgr. Marii Michalové a panu Ing. Janu Veselému.

Děkujeme a příští rok opět na shledanou.

Vaši Hafíci

Přečteno: 732x
Vydáno: 25.11.2020

Zpět

Další články v kategorii

Toulky s Hafíkem 2024
Dny dobrovolnictví
Toulky s Hafíkem
Centrum zooterapie
Informační schůzka

Platební brána ComGate